Pieter van Santen

 Jazz Pianist

The Netherlands

Biography

Pieter wordt in 1966 geboren in Heerenveen als oudste zoon in een domineesgezin. Op vierjarige leeftijd ontdekt hij de piano en op zijn tiende volgen de eerste klassieke pianolessen. ’s Nachts in bed luistert hij stiekem naar zijn oude buizenradio en ontdekt de jazz. De kinderen Van Santen zijn creatief en maken van kleins af aan hoorspelen, speelfilms, stripverhalen en muziek. Pieter heeft hierbij meestal de rol van tekstschrijver en componist.

Met zijn broers Jacco en Martin-Jan maakt hij De Berkelboys, een maandelijks satirisch programma over regionale actualiteiten voor De Berkelstroom, de regionale televisie in Zutphen. Pieter componeert zowel de leader als de filmmuziek en speelt deze in met zijn broer Jacco.

Conservatorium

Pieter studeert in 1989 af als docerend musicus piano lichte muziek bij docent Henk Meutgeert aan het conservatorium in Zwolle, waarna hij nog een jaar verder studeert bij Rob van Kreeveld aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tijdens zijn opleiding neemt hij deel aan workshops van John Clayton en Dizzy Gillespie. Om zijn techniek aan te scherpen volgt hij dan nog 3 jaar klassiek hoofdvak piano van docent Rudi de Heus in Zwolle.

Pianist

Pieter maakt deel uit van het Mariska Veres Shocking Jazz Quintet. Mariska Veres was zangeres van de band Shocking Blue, die een wereldhit scoorde met “Venus”. In 1993 maakt het Shocking Jazz Quintet een CD waarvoor Pieter alle arrangementen levert. Pieter is op dat moment vaste remplaçant piano bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Met dit orkest heeft hij optredens in de USA, Oman en Dubai. In deze periode speelt hij ook keyboards in de musical Cats en piano in de André van Duin Revue. Hij begeleidt diverse artiesten en geeft pianolessen.

Cabaret

Van 1997 tot 2004 maakt Pieter maakt deel uit van cabaretgroep Crème Fraîche, winnaar van het Groninger studentencabaret-festival en de CJP-cultuurprijs. Het muzikale niveau binnen de cabaretgroep stijgt met Pieter ’s komst. Hij speelt piano, accordeon, ukelele en mondharmonica. Hij arrangeert en zingt close harmony stukken, acteert in sketches en danst! De groep trekt volle zalen in de grote theaters van het land en treedt op in diverse radio en televisieprogramma’s. Als hoogtepunt hierbij mag toch wel Pieter ’s overwinning in de quiz “Herexamen” worden genoemd!

Broer Martin-Jan tekent al sinds zijn jonge jeugd en heeft zich ontwikkeld tot een getalenteerde tekenfilmmaker. Voor het kinderprogramma Villa achterwerk van de VPRO maakt hij de tekenfilmseries “The white cowboy” en “Bobby’s body”. Van beide series worden 26 afleveringen gemaakt waarvoor Pieter de muziek componeert, voorziet van tekst en zang. Net als vroeger speelt hij samen met broer Jacco, begenadigd saxofonist, de muziek in voor de tekenfilms.

Terug naar Jazz

Als Crème Fraîche in 2004 besluit te stoppen keert Pieter terug naar zijn eerste liefde, de jazz. Hij treedt sindsdien veelvuldig op in diverse formaties. Daarnaast is hij als docent piano en keyboard verbonden aan muziekscholen in Hoofddorp, Bodegraven en Leiden. Hij krijgt weer tijd om te componeren en maakt een serie composities voor trio. Pieter pakt het tekstschrijven weer op. Hij schrijft Nederlandstalige teksten bij zijn eigen composities en voorziet bestaande composities van tekst. Dit resulteert in het project Van Santen Zingt Zelf. In dit project zingt Pieter zijn eigen composities. Het werk laat zich het beste omschrijven als Nederlands talige jazz met humor. Nederbop, Nederjazz met humor, geïnspireerd door het werk van Max Teawhistle, de Ramblers, maar ook door Hans Dorrestijn, Drs. P. en Ivo de Wijs. Pieter zingt en speelt dit repertoire live, begeleid door Wilco de Witte op drums en Hans Voogt op contrabas.

Film

In 2006 krijgt zijn carrière een nieuwe wending: Pieter krijgt de hoofdrol in een Engelstalige speelfilm van regisseur Nigel Langdon. Hij speelt de rol van jazzpianist en geheim agent in een spannende actiefilm met veel humor. Pieter componeert en speelt uiteraard ook zelf de filmmuziek. Momenteel zijn de opnames van deze film nog in volle gang.

Theater

Vanaf januari 2010 begeleidt Pieter Ursul de Geer in zijn literaire theatervoorstelling ‘Bekentenissen’ over het leven en werk van de schrijver Sándor Márai. Pieter laat als begeleider van De Geer een andere kant van zichzelf horen; Chopin, Debussy, Liszt, Beethoven, met stiekem een paar stukjes jazz en een eigen compositie.
Deze theatertournee mondt uit in de serie Márai Marathon in de maand mei. Tijdens deze marathonvoorstelling zien de toeschouwers naast ‘Bekentenissen’ ook de toneelvoorstellingen ‘Gloed’ en ‘Kentering van een huwelijk’ met o.a. Eric Schneider, Dries Smit, Henny Orri, Will van Kralingen, Huub Stapel, Saskia Temmink en Just Meijer.